söndag, mars 25, 2007

EU:s vansinniga jordbruksstöd

Det finns ett stort mysterium inom EU...

Varför gör inte folket revolt mot jordbruksstödet?

Och varför fyller inte rapporter om detta kompletta vansinne våra medier?

Man kan undra.



Låt oss börja med att titta på jordbruksstödets storlek. CAP, kallas det i dagligt tal i EU och det gömmer sig under rubriken "Skydd och förvaltning av naturresurser" i unionens budget. För 2007 utgör det ungefär hälften av hela EU:s utgiftsbudget – 54.985.000.000 euro (drygt 508 miljarder svenska kronor) av budgetens 120.702.000.000 euro (drygt 1.116 miljader svenska kronor).

Svenska bönder får del av drygt 10 miljarder kronor av detta stöd. Största förmånstagare är Frankrike, Spanien, Tyskland och Italien.



Syftet med CAP sägs vara att...

  • ge jordbrukarna en skälig levnadsstandard
  • trygga livsmedelsförsörjningen
  • ge konsumenterna livsmedel till rimliga priser
  • stimulera till en miljövänligare produktion

Well.

Vad gäller att ge jordbrukarna en "skälig levnadsstandard" finns åtskilligt att säga. Man kan börja med att fråga sig varför just de skall ha rätt att leva på andra människors pengar. Och borde inte jordbruk vara en verksamhet som bär sig och som ger dess utövare en rimlig lön?

Det man talar tyst om är att det finns för många jordbrukare. Dessa odlar i sin tur mer än vad den europeiska marknaden efterfrågar och mer än vad som går att exportera till marknadsmässiga priser.

En rimlig fråga är därför: Varför skall EU:s skattebetalare betala för att bönder skall producera livsmedel som vi inte behöver?

När det gäller att "trygga livsmedelsförsörjningen" borde ju inte det vara något problem – eftersom vi producerar för mycket! Eller hur?

Och det där med att "ge konsumenterna livsmedel till rimliga priser". Vad är det för vits med att hålla priserna nere om man sedan klår samma konsumenter på just dessa pengar över skattsedeln?

Att "stimulera till en miljövänligare produktion" låter ju fint. Det i särklass enklaste sättet att göra detta vore att sluta betala bönder för att producera livsmedel som vi inte behöver.

(Och för alla som ojar sig över koldioxidutsläppen: Jordbruket är en av de stora bovarna. Här odlas saker helt i onödan, till stor kostnad. Vore det inte bättre att fösöka få stopp på det än att ge folk dåligt samvete för att de till exempel flyger och kör bil?)

Motiveringen för att ha ett jordbruksstöd är i allt väsentligt varm luft! Det handlar om en jordbrukslobby som vill klå alla oss andra på stålar. Och om ängsliga politiker i bland annat Frankrike, Spanien och Italien som i samband med varje val hålls gisslan av dessa agrarkleptomaner.

Vansinnet är totalt. Men det är bara början...



En av de största stötestenarna i frihandelsförhandlingarna inom WTO är just jordbruksstödet. EU och USA vägrar att avskaffa sitt jordbruksstöd om inte den andra parten går först. På så sätt cementeras systemet i något slags negativ terrorbalans. Och när EU och USA inte viker sig, varför skall då till exempel Indien, Japan och diverse utvecklingsländer avskaffa sitt jordbruksstöd?

Detta är allvarligt, eftersom det blockerar ett globalt frihandelsavtal. Och frihandel gynnar oss alla. Frihandel ger alla lägre priser, ökat välstånd, ökad handel, ökad tillväxt och mer valfrihet.

Men – framför allt – frihandel är det enda som kan lyfta de fattiga länderna!



Och när vi talar om fattiga länder, nu blir det riktigt skruvat...

I EU:s jordbrukspolitik ingår att dumpa priserna (med hjälp av våra skattepengar) till underpriser i andra länder – och att hålla andra länders produkter borta med hjälp av tullar och andra handelshinder.

För utvecklingsländerna är detta katastrofalt. EU kommer och vräker ut jordbruksprodukter till underpriser. Detta slår ut det lokala jordbruket och gör fattiga människor ännu fattigare. Och de som ändå lyckas stå kvar på benen hindras från att sälja sina produkter till oss på grund av strafftullar.

Och det hela sker, som sagt, med våra skattepengar!

Vi hindrar således fattiga länder från att spela på lika villkor, vi håller dem kvar i fattigdom och vi slår sönder deras lokala näringsstrukturer. Med vett och vilje! Genom aktiva och medvetna åtgärder! Man tar sig för pannan!

Den brittiske finansministern, Gordon Brown, sade bland annat följande i ett tal inför IMF...

"Vår jordbruksprotektionism kostar utvecklingsländer 20 miljarder dollar om året direkt och upp till 100 miljarder dollar indirekt - dubbelt så mycket som de tar emot i utvecklingsbistånd."

Vi klår alltså de fattiga länderna på dubbelt så mycket som vi ger dem i bistånd. Samtidigt som vi sabbar frihandeln – som är betydligt mer effektiv än bistånd för att lyfta människor och länder ur sin fattigdom. Gah!



Att medvetet sabotera andras marknader och möjligheter till fri handel är ohederligt.

Att göra det med våra skattepengar är orimligt.

Och att göra det för att EU:s bönder i lugn och ro skall få producera mer livsmedel än marknaden kan ta emot – det är direkt korkat. Och politiskt fegt.



Så – när skall EU:s skattebetalare och konsumenter resa sig i protest mot jordbruksstödet?

När skall alla som talar om solidaritet och rättvisa inse att det viktigaste de kan göra är att kampanja mot EU:s jordbruksstöd?

Och när skall media på allvar börja frossa i all galenskap inom CAP?



Till min huvudblogg: www.henrik-alexandersson.se

11 kommentarer:

apa tycka, apa skriva sa...

EU kommer och vräker ut jordbruksprodukter till underpriser. Detta slår ut det lokala jordbruket och gör fattiga människor ännu fattigare.

Nej, det gör det inte. Att europeiska skattebetalare subventionerar mat i fattiga länder gör människorna i dessa länder generellt relativt rikare: de får nu mer mat för sina pengar än tidigare.

Tomas sa...

Ursäkta men jag tror faktiskt att man blir fattigare av att köpa prisdumpad mat än att sälja egenproducerad mat med vinst till marknadspris. De flesta människor i fattiga länder är trots allt jordbrukare. Att de slås ut och inte kan försörja sig vägs inte riktigt upp av att de får rabbatterad mat.

Byggaren sa...

"...de får nu mer mat för sina pengar än tidigare."

Med vilka pengar ska man köpa för om man fråntas sitt levebröd?

Håller med HAX om att det är konstigt att detta inte uppmärksammas mer. Någon som har förslag på hur vi själva kan vara med och påverka detta på effektivast sätt?

Alfred Hallmert sa...

Kan någon förklara för mig hur svenska bondepartiet har lyckats bli liberaler när bönderna håvar in så mycket bidragspengar? Saknar dom självbevarelsedrift?

Markus "LAKE" Berglund sa...

Alfred, jag antar att du syftar på Centerpartiet? Då kan jag passa på att lära dig något nytt - Centerpartiet vilja ha bort CAP och exportsubventionerna. Det är ganska uppenbart (även för Centerpartister) att CAP är rent kontraproduktivt på lite sikt.

apa tycka, apa skriva sa...

De flesta människor i fattiga länder är trots allt jordbrukare. Att de slås ut och inte kan försörja sig vägs inte riktigt upp av att de får rabatterad mat.

De blir inte sämre på att jordbruka av att EU säljer till dem. Det jordbrukarna producerar själva får de därmed till samma pris som tidigare. All mat de köper från någon annan får de nu billigare än tidigare. Tid de får över när de inte behöver producera saker som EU prisdumpar kan användas till att producera något annat nyttigt. (Och alla som inte är jordbrukare vinner förstås entydigt på lägre matpriser.)

Christian Fredh sa...

Riktigt bra skrivet! Instämmer, dags att ta den fighten mot protektionisterna i EU.

Peter A sa...

Jon har delvis rätt, men han missar en viktig punkt.

Han har rätt i att det normalt sätt är bra för andra länder om ett annat land subventionerar produkter, de andra länderna kan ju få dem billigare!

Problemet för de fattiga länderna är att jordbruk är det första steget på utvecklingsstegen. Det steget har aldrig någonsin hoppats över av ett land som har industrialiserats.

De fattiga ländernas komparativa fördel är jordbruket, men just den biten tar vi ifrån dem genom att västvärlden dumpar sitt subventionerade överskott på dessa marknader med underpriser. De har alltså inga möjligheter att kuna producera något för att kunna idka byteshandel. Våra dumpade jordbruksprodukter är alltså allt de kommer att kunna ha råd med.

Så länge väst rycker undan första trappsteget i deras utveckling, så kommer de aldrig att kunna nå nästa steg.

Det är grymt, inhumant och vidrigt.

j-o sa...

Det är bra att jordbruken i de fattiga länderna slås ut ,därför att leva på jordbruk innebär bara hårt slit och fattigdom därför är det bra att driftiga människor inte slösar bort sina liv på att driva småskaliga jordbruk som de ändå måste överge efter ett par tiotal år eftersom utvecklingen sprungit ifrån dom. Det är bara att se på utvecklingen i sverige vad har hänt med småbrukarna,UTSLAGNING!!! samma sak väntar jordbrukarna i utväcklingsländer!

j-o sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Gurra_58 sa...

Hur kan man sitta och författa sån här smörja.Jordbrukstödet är till för att du och jag ska kunna äta oss mätta varje dag.Tar man bort detta kommer vi tillbaka till tiden av ADEL och BÖNDER.Vill vi ha det tillbaka.Där vanligt folk fick ge bort sina skogsarealer för att få mat.Bönderna sålde bara till Adeln som levde i överflöd.Däremot så skall det begränsas så att man satsar på kvalitet och inte som nu när det endast handlar om kvantitet.Alla vet vi att Tomaten,Potatisen,Salladen smakar olika från olika länder.Varför det.
Att låta fattiga länder börja konkkurera med mat är ju sinnessjukt.Dom köper ju bara vapen för pengarna dom får in.Världen är inte mogen för detta.Dom fattiga måste först lära sig att handskas med pengar sen kan vi så smått börja släppa på införseln av livsmedel